Kolonie w Oćwiece

2011-07-24 00:05

W tym roku kolonia  miała miejsce w Ośrodku Wypoczynkowym w Oćwiece koło Gąsawy, w niedalekim sąsiedztwie niezwykłych miejscowości. Wzięło w niej udział 44 dzieci. Program kolonii przebiegał pod hasłem „Wędrówka Życia”  i obejmował wycieczki do Kruszwicy (Mysia Wieża i jezioro Gopło), Żnina , Wenecji i Biskupina, Gniezna gdzie uczestniczyliśmy w plenerowym widowisku historycznym przedstawiającym koronację pierwszego króla Polski Bolesława Chrobrego oraz do Torunia gdzie zwiedziliśmy Orbitarium i Planetarium oraz Muzeum Piernika. Chodziliśmy do lasu do Doliny Gąsawski ścieżką edukacyjną pod przewodnictwem leśniczego, robiliśmy naczynia z gliny oraz sami wyrabialiśmy bułki i masło. Zorganizowaliśmy olimpiadę kolonijną składającą się z konkurencji szybkościowych oraz sprawnościowych. Na co dzień korzystaliśmy z boiska przy ośrodku. Odbywały się mecze w piłkę nożną i siatkową. Do dyspozycji kolonistów była gra „piłkarzyki”, tenis stołowy – zorganizowaliśmy turnieje w tych dyscyplinach. Ponadto  do dyspozycji dzieci miały trampolinę, z której mogły korzystać pod okiem wychowawców. Oczywiście gdy tylko pogoda pozwalała korzystaliśmy z kąpieliska nad jeziorem Oćwieckim. Wielokrotnie biesiadowaliśmy przy ognisku i bawiliśmy się na dyskotekach, które organizowane były dla wszystkich dzieci i młodzieży przebywającej w ośrodku. Wypoczynek zakończył chrzest kolonijny i uroczyste złożenie przyrzeczenia kolonisty, że w przyszłym roku również wybierzemy się wspólnie na wakacje.

Piękny był to czas i niezapomniany. Szkoda tylko, że tak szybko minął. Pozostały jednak wspaniałe wspomnienia. I za to wszystkim, którzy nam dopomogli

DZIĘKUJEMY!!!!!!!!