Olimpiada Moli Książkowych i zapowiedź kolejnych Olimpiad

2011-05-23 00:04

23 maja 2011 w poniedziałek odbyła się Olimpiada Moli Książkowych. Tym razem wspólne zmagania wychowanków Świetlicy Socjoterapeutycznej Caritas oraz pracowników firmy Aviva miały charakter zabawy terenowej. Celem było rozbudzenie zainteresowania czytelnictwem, rozwijanie kultury słowa oraz oczywiście wspólna zabawa. Pytania konkursowe dotyczyły zarówno lektur szkolnych jak i książek młodzieżowych a przygotowane były wspaniale i pomysłowo przez wychowawców świetlicy. Wszyscy uczestnicy zabawy wykazali się niezwykłą wiedzą i zostali nagrodzeni.
Po wysiłku umysłowym i fizycznym nastąpiło wspólne świętowanie przy grillu celem uzupełnienia zużytej energii i zdobycia sił do następnej OlimpiadyJ

Świetlica Socjoterapeutyczna  Caritas przy Caritas Diecezji Radomskiej w tym roku realizuje projekt pod nazwą „Olimpiada Avivy”. Jest to wspólna inicjatywa Fundacji Przyjaciółka i Firmy Ubezpieczeniowej AVIVA, mająca na celu wyrównywanie szans edukacyjnych wychowanków świetlic środowiskowych i socjoterapeutycznych oraz zaangażowanie w wolontariat pracowniczy. Od kilku lat w Polsce rozwija się wolontariat pracowniczy. Wiele firm buduje swój wizerunek i wzmacnia społeczną odpowiedzialność, chce także zaoferować swoją pomoc i wsparcie. Pracownicy dużych korporacji to ludzie, którzy wiele mogą zaoferować wychowankom placówek. Poświęcony czas, wspólna zabawa, dzielenie się swoja wiedzą i własny przykład mogą stać się dla wychowanków świetlic inspiracją do działania, do rzetelniejszej nauki, do wyznaczania sobie trudniejszych celów i nie rezygnowania z ich osiągnięcia.
W ramach programu w Świetlicy Socjoterapeutycznej Caritas w Radomiu prowadzone są systematyczne zajęcia informatyczne oraz lekcje języka angielskiego. Co miesiąc natomiast odbywają się olimpiady o różnej tematyce. Odbyły się już:

• Olimpiada Karnawałowa
  • Olimpiada Wiedzy Wszelakiej
  • Olimpiada Moli Książkowych

Po wakacjach zaś odbędą się:

• Olimpiada Historyczna
  • Olimpiada Języka Angielskiego
  • Olimpiada Informatyczna

Każdy temat Olimpiady ma na celu pokazanie dzieciom zabaw i gier, które ułatwiają naukę, poprawiają koncentrację, pamięć i logiczne myślenie, a także przekonanie ich, że wiedza zdobywana w szkole może być ciekawa i przydatna wszędzie. Aby zajęcia te były dobrze przygotowane na bieżąco otrzymujemy od Fundacji Przyjaciółka i Firmy Ubezpieczeniowej AVIVA potrzebne materiały -podręczniki, książki, gry o danej tematyce oraz sprzęt komputerowy- potrzebne do przygotowania się i realizacji Olimpiad.