Wyprawa do Belwederu

2011-03-16 00:04

Pewnego marcowego dnia wraz z s. Małgorzatą, p. Anią i p. Kasią wybraliśmy się do Warszawy gdzie mieliśmy się spotkać z panią Prezydentową Rzeczpospolitej Polskiej Anną Komorowską. O 7.30 spotkaliśmy się wszyscy przed świetlicą, gdzie podjechał bus, którym prawie 3 godziny jechaliśmy do Warszawy. W czasie drogi śpiewaliśmy różne piosenki i było bardzo wesoło. Gdy dojeżdżaliśmy widzieliśmy lotnisko…przed spotkaniem z Pierwszą damą poszliśmy do Centrum Rozrywki „Hula-kula”. Po naszych wariacjach siostra Małgorzata z p. Anią i p. Kasią zabrały nas na pyszną pizzę. Po posiłku pojechaliśmy na małe zwiedzanie na Starówkę. Widzieliśmy Zamek Królewski, Pomnik Małego Powstańca, Małą Syrenkę i Pomnik Króla Zygmunta. Następnym punktem programu była wizyta w Pijalni Czekolady Firmy Wedel. Oprócz gorącej i naprawdę pysznej czekolady panie opowiedziały nam jak powstaje czekolada i przygotowały dla nas różne konkursy z nagrodami.

O godz.15.00 zaczęła się nasza wizyta u Pierwszej damy Anny Komorowskiej. Na miejscu wręczyliśmy prezenty w postaci pisanek przez nas wykonanych, koszy pełnych prac wielkanocnych wykonanych w świetlicy oraz anioła malowanego na desce. Podczas spotkania również malowaliśmy pisanki z panią Prezydentową. Podczas wspólnej pracy opowiadaliśmy o naszej świetlicy i o tym jak można udekorować jajka na stół wielkanocny. Po skończeniu dekorowania oczywiście zrobiliśmy sobie pamiątkowe wspólne zdjęcie, a następnie zostaliśmy zaproszeni na poczęstunek, podczas którego dowiedzieliśmy się, ze nasz wyjazd i spotkanie z panią Anną Komorowską zorganizowała nam Fundacja Przyjaciółka. Zdjęcia z tego spotkania i artykuł mają się ukazać w czasopiśmie „Przyjaciółka” w numerze wielkanocnym.

Po spotkaniu wyruszyliśmy już w podróż do domu. Wróciliśmy wszyscy szczęśliwie a na ostatek dostaliśmy jeszcze małe niespodzianki z Fundacji na pamiątkę tak wyjątkowego dnia. Wszyscy będziemy miło wspominać ten dzień i wizytę w Belwederze:)

Kamila Gawrońska